Fredriks Fotoblogg

Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Fiskgjuse med lyckad jakt

Satt vid en sjö i Järfälla, Stockholm och hoppades på att det skulle vara lite lärkfalkar som jagade sländor, men inte en enda lärkfalk syntes till.

Som tur var så var det en vuxen fiskgjuse hane som hade fullt upp med 2 ungar som satt och tiggde mat, den vuxna fiskgjusen hade flera lyckade jakt försök, men som vanligt så var dom väldigt långt bort.

Det jakt försöket som var "närmast" lyckades jag fota men då med 600mm med en 1.4x konverter och Sony A1án i crop läge vilket då blir "likvärdigt" med 1260mm, och sedan beskuret en hel del i efter hand i Photoshop.

Så jag tyckte att bildserien jag fick fungerade bättre som en GIF animation

Och för dom som fortfarande säger "vad ska man med en kamera som tar 30 bilder i sekunden till" så säger jag, se nedan ;)

Blev väl hyfsat tycker jag :)

Redigerade den bilden när gjusen just ska bryta ytan, inget jag kommer hänga på väggen, men alltid kul att få se fiskgjusen mitt i sin fantastiska jakt teknik

/Fredrik

Inlagt 2022-09-07 11:04 | Läst 2241 ggr. | Permalink
Snyggt och fint fångat av er båda. Har för mig att min D500 går ner i någon extra cropläge när man kör video, att köra en högupplöst video kan ju också bli bra? Men det var fint ihopsatt det du gjort av stillbilder. Sony har väl alltid haft den använda AF punkten markerad, vilket är otroligt bra och det har jag saknat på Nikon. Nu ser det ut att detta finns på den nya Z9 och man får hoppas att det kommer spridas till andra modeller. Din ser ut att klara fokus nära vattnet riktigt bra, där brukar både min D500 och Z6ii fallera att när man kommer så nära så är det fokus satt någonstans i vattnet före fågeln. Detta ser jag ju inte heller eftersom inte AF punkten är markerad, men det problemet ser du inte ut att ha. Fin animation och bild
Svar från Mr_North 2022-09-08 13:20
Tackar så mycket Peter.
Ja jag kommer ihåg att D500án cropar in en hel del när man filmar i 4k, vilket jag tyckte var ok då det oftast behövdes vid filmning av fåglar på avstånd.
Med Sony A1 så blir det helt ocropad om man kör 4k 60p, men man kan välja att aktivera 1.5x crop vilket är bra när man filmer ibland.
Filmar man i 4k 120p så är det 1.13x crop men man kan tyvärr måste jag säga inte aktivera mer crop där.
Skulle vilka prova filma när en fiskgjuse dyker på det här sättet, men när det oftast händer så långt bort och så sällan så är det svårt.
Som du säger så har Sony massa punkter som "dansar" över det man fokuserar på, om då inte fågeln är så nära så det bara blir en ruta över fågelns huvud eller öga, det bär vara liknande på Nikons Z9.
Mvh
Fredrik
Strålande! Vad kan man annars säga! Själv håller jag envist fast vid enbild för att jag orkar inte med för många bilder.
Svar från Mr_North 2022-09-08 13:23
Tackar så mycket Stefan :)
Jag förstår vad du menar med för mycket bilder, jag har blivit duktigare nu på att radera bilder som inte ska sparas nu när varje bild är 50-60mb styck och det blir många fler av dom:)
Annars blir det till att köpa många nya hårddiskar :)
Mvh
Fredrik
Ja det blir ju som att se på en film :-)
Riktigt bra bilder, trots avståndet. Fiskgjusen är en mycket vacker rovfågel :)
Svar från Mr_North 2022-09-08 13:32
Tack så mycket Joakim :)
Det skulle vara riktigt kul att filma fiskgjusen i 4k 120p så man kan sakta ner filmen 4 gånger, eller 1080p 260p där man kan sakta ner filmen 8 gånger, men när fiskgjusen bara dyker hyfsat nära en gång på 100 dyk så är det svårt :-/
Om du i framtiden uppgraderar till någon av kamerorna som har liknande funktioner så skulle du kunna få riktigt coola filmer på "dina" fiskgjusar ;)
Funderar på att boka en tur nästa år med han som kör turer för fiskgjuse där han slänger ut fisk från båt och prova filma där.
Mvh
Fredrik
Väldigt häftigt och otroligt bra på de avståndet. De ha en imponerande jaktteknik.
Hälsningar Lena



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver